Suzan, achtergrond & inspiratie

Ben je benieuwd naar het ontstaan van Ons Rustpunt? Zou je graag meer willen weten over Suzan? Ben je op zoek naar inspiratie? Wil je weten met wie Ons Rustpunt samenwerkt? Dan kun je hier meer achtergrond informatie vinden.

Suzan als logopedist & mindfulnesstrainer

Mijn naam is Suzan Onstenk-Peeters. Ik ben 40 jaar, getrouwd met Marieke en woonachtig in Eindhoven.  Sinds 2006 ben ik werkzaam als logopedist. Als logopedist ben ik kwaliteitsgeregistreerd en sinds 2014 aangesloten bij ParkinsonNet. 


Ik ben mijn carrière gestart in de revalidatie en heb daar zeven jaar gewerkt. Gevolgd door zes jaar in het verpleeghuis op de geriatrische revalidatie, de long-stay (langverblijf: somatiek en psychogeriatrie) en de eerste lijn voor mensen die nog thuis woonde. Daarna heb ik nog twee jaar in een multidisciplinaire eerstelijns praktijk gewerkt. Al die tijd werkte ik met mensen met niet-aangeboren hersenletsel en de afgelopen tien jaar ook met mensen met de ziekte van Parkinson. Sinds 2022 heb ik mijn eigen praktijk als logopedist "Logopedie bij Parkinson" in Eindhoven, waar ik mensen met Parkinson(isme) begeleid bij het spreken, de stemgeving, ademhaling, speekselbeheersing en slikken. Daarnaast coach en ondersteun ik mantelzorgers bij de veranderingen waarvoor ze staan in de zorg voor hun naasten met de ziekte van Parkinson. 


Het werk als logopedist vraagt geduld, een milde open aandacht, verantwoordelijkheid en veel energie. Toen ik in 2011 voor het eerst las over mindfulness was mijn eerste gedachte: "Dit zou mij weleens kunnen helpen om mijn grenzen te bewaken, mijn energie in balans te krijgen en stress te verminderen." Mijn tweede gedachte: "Daar heb ik nu geen tijd voor,'' was op dat moment geloofwaardiger. Drie maanden later zat ik opgebrand thuis.


Na deze periode van lichamelijke en mentale overbelasting kwam in 2012 mindfulness opnieuw op mijn pad: ik besloot nu wel een training te volgen. Mindfulness was anders dan elke andere training die ik ooit had gevolgd. In de training leerde ik stil te staan bij wat er in mij omging in plaats van door te rennen op de automatische piloot. Ik leerde door meditatie beter opmerken wat er in mijn hoofd en lijf van moment tot moment gebeurde. Het gaf mij inzicht in hoe mijn lichaam, gedachten en gevoelens elkaar beïnvloeden en in hoeverre ik daar wel en juist geen controle over had. Het was het begin van een bewuster leven. Leven met aandacht voor mezelf en mijn omgeving. Leven in mijn eigen tempo.


Binnen mijn werk als logopedist merk ik dat veel mantelzorgers en zorgverleners overbelast raken. Mensen met de ziekte van Parkinson zie ik worstelen met de tegenstelling in wat ze kunnen versus wat ze willen en wat er van hen gevraagd wordt. Ik zie al deze mensen worstelen met onrust en stress. Aangezien mindfulness mij zoveel heeft gebracht, is het idee ontstaan om mindfulnesstrainingen te gaan aanbieden voor mensen met de ziekte van Parkinson, mantelzorgers en zorgverleners.


Om mijn kennis te vergroten en op de juiste wijze over te kunnen dragen, heb ik mijn basis- en vervolgopleiding tot mindfulnesstrainer gevolgd bij een erkend instituut, namelijk: Centrum voor Mindfulness te Amsterdam. Ik ben lid van de Vereniging Mindfulness Based Trainers Nederland (zie: www.vmbn.nl) en kwaliteitsgeregistereerd als mindfulnesstrainer (tot 2022 heette dit: mindfulnesstrainer categorie 1). Een groot deel van de zorgverzekeraars vergoedt daarom mijn training mindfulness (MBSR).

Ons Rustpunt

Ons Rustpunt gelooft dat balans voor iedereen binnen handbereik ligt. Je moet alleen de juiste handvatten aangereikt krijgen.


Ons Rustpunt is een plek waar je leert leven in je eigen tempo. Waar je mag verstillen, vertragen en niets moet. Weg van alle drukte en onrust. Zijn wie je bent. Een plek waar je je als mantelzorger en zorgverlener kunt verbinden met mensen die willen groeien en meer bewust willen leven. Een plek waar mensen met Parkinson elkaar kunnen vinden en ondersteunen. Een plek voor "Ons" samen. "Ons" verwijst daarnaast naar mijn achternaam: Onstenk. De naam die ik van mijn vader kreeg en met trots draag.


Rustpunt verwijst naar een plek waar je tot stilstand kunt komen. Een plek waar je vertraagt en verstilt om te kunnen zien waar je nu bent. Waar sta jij nu? Vaak zijn we zo druk met zorgen dat we onszelf vergeten. Of er wordt zoveel tegelijk van ons gevraagd dat we gespannen raken en er helemaal niets meer uit onze handen komt. 


Ons Rustpunt wil daar verandering in te brengen. Leer leven in je eigen tempo. Laat mindfulness een onderdeel worden van je leven :-)

Blog

door Suzan Onstenk-Peeters 26 maart 2024
Waarom werkstress niet op de werkvloer opgelost kan worden.
door Suzan Onstenk-Peeters 28 februari 2021
Angst in de troebele tijden van Corona en politieke strijd.
door Suzan Onstenk-Peeters 22 maart 2020
Vrijgevigheid in tijden van de Corona-crisis.
door Suzan Onstenk-Peeters 13 maart 2019
De oorzaak van onze overspannen maatschappij.
door Suzan Onstenk-Peeters 19 oktober 2018
Tijd maken voor mindfulness.
door Suzan Onstenk-Peeters 6 mei 2018
Het verlangen naar stilte; de onrust en rust die de stilte kan brengen.
door Suzan Onstenk-Peeters 28 februari 2018
Omgaan met verwachtingen en teleurstellingen.
door Suzan Onstenk-Peeters 23 oktober 2017
Wat is aandacht?
door Suzan Onstenk-Peeters 2 juni 2017
Hoe we van jongs af aan leren haasten.
Ik wil meer blogs lezen

Samenwerkingspartners

Van Hoof centrum voor therapie & gezondheid biedt in Valkenswaard en omstreken eerstelijns multidisciplinaire zorg.

Ons Rustpunt werkt met hen samen op het gebied van gezond leven en arbeidsre-integratie.

Het is heel belangrijk dat toekomstig zorgverleners leren wat zelfzorg is, voordat ze voor anderen gaan zorgen. Fontys en Ons Rustpunt werken samen op het gebied van mentale ondersteuning van studenten middels mindfulness.

Parkinson2Beat zamelt geld in voor onderzoek naar de ziekte van Parkinson.

Ons Rustpunt steunt Parkinson2Beat. Tijdens de Corona Pandemie gaf Suzan vrijwillig voor Parkinson2Beat online meditatielessen aan mensen met Parkinson en hun naasten. 

Share by: